HOE KIES JE DE JUISTE KRAAN?

Een keukenkraan is een dagelijks veel gebruikt onderdeel in iedere keuken. Toch wordt dit vaak bij de aankoop van een keuken als een laatste detail behandeld, waar (te) weinig aandacht wordt aan besteed. 
Handen wassen, groenten spoelen, afwassen, schoonmaken, emmers of kookpotten vullen,... een gebruiksvriendelijke kraan is belangrijk in je keuken. Om een weldoordachte keuze te maken, brengen we je graag op de hoogte van de verschillende mogelijkheden.

 

Hoe wil je de kraan bedienen?

Hoe wil je de temperatuur van het water aanpassen? Het gebruikscomfort speelt een belangrijke rol bij de keuze van een kraan.

EENGREEPSKEUKENKRAAN

Hier bedien je met éénzelfde hendel de temperatuur en waterstraal. Je kan deze kraan dus met één hand bedienen, zo heb je één hand vrij. En in het geval van vuile handen is het zelfs makkelijk om deze met je elleboog te bedienen. Dit type kraan zorgt dus voor hygiëne en gemak.

TWEEGREEPSKEUKENKRAAN

Deze keukenkraan heeft een aparte warmwater- en koudwatergreep. Ze zijn minder handig in gebruik omdat je zelf het water moet mengen tot de juiste temperatuur. Ze zijn vooral populair als retrokraan in landelijke keukens.

HANDSFREE KEUKENKRAAN

Dit type kraan is aan de uitloop voorzien van een touch-functie. Deze even aanraken is voldoende om ze aan of uit te zetten om even je handen te wassen.. Zo’n exemplaar is nog hygiënischer dan de ééngreepskeukenkraan. Deze kunnen zich na het aanzetten ook automatisch uitschakelen

UITTREKBARE KEUKENKRAAN

Dit is een uitstekende keuze voor wie graag wat meer bewegingsruimte of extra flexibiliteit heeft. Een uittrekbare arm zit weggewerkt in de kraanuitloop of de kraan is uitgerust met een opzichtige semi-professionele veeruitloop. Dankzij het uittrekelement is het handig om snel groenten of fruit te spoelen, een grote emmer of pot te vullen, de spoelbak schoon te maken,...

SEMI-PROFESSIONELE MENGKRAAN 

Deze is ideaal voor een amateurkok. Deze heeft ook een krachtige spray-functie die dat alles nog makkelijker maakt.

KOKEND WATERKRAAN

Met dit type kraan kan je onmiddellijk van koud naar kokend water gaan. Geen tijdverspilling meer met het wachten op de waterkoker dus. Je kan gewoon gewoon onmiddellijk koud, warm of kokend water naar keuze tappen. Ideaal om snel groenten te blancheren, thee te zetten en nog veel meer.

Welk design kies je voor je kraan?

Naast de functionaliteit is ook het design van een kraan van belang. De vorm van de kraan is een accent in de keuken en benadrukt jouw gewenste stijl. 

KRAAN MET LAGE UITLOOP

Indien je geen opvallende aanwezigheid van een kraan wenst, kan dit een goede keuze zijn. In het geval van hoge bovenkastjes boven de spoelzone, komt de uitloopbek best ook wat lager te staan. Maar het kan soms moeilijk zijn om grote kommen of emmers hieronder te vullen.

KRAAN MET HOGE UITLOOP

Bij een keukenkraan met een hoge uitloop past alles er beter onder. Het geeft je meer comfort om makkelijk een emmer te vullen of een wasbak vol potten en pannen te spoelen.

VENSTERKRAAN

In vele keukens komt de kraan voor het keukenraam te staan. Indien je dan een kraan met een hoge uitloop wenst, kan je jouw raam niet meer kan openen. Gelukkig bestaan er in zo’n geval enkele modellen waarbij deze hoge uitloop gewoon neerklapbaar is.

KRAAN MET L-UITLOOP

Dit type kraan heeft een meer uitgesproken strakke look. Hiermee kan je jouw gewenste keukenstijl onderstrepen.

KRAAN MET C-UITLOOP

Ben je eerder fan van zachte ronde vormen? Dan is deze misschien wel iets meer voor jou. Deze vorm past wel in de meeste keukens, sowieso bij klassiek maar zeker ook bij hedendaags modern.

Mogelijke kleuren of materialen?

Keukenkranen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Van roestvrij staal, chroom of mat verchroomd, brons, goudroze, zwart, wit,... tot vele andere kleuraccenten. Je keuze zal hier vooral afhangen van je eigen smaak en de andere gekozen materialen in de keuken. 

Besluit?

De juiste keukenkraan moet een goede combinatie van het gepaste design en de gewenste gebruiksvriendelijkheid zijn. Hou dus ook altijd rekening met de functionaliteiten van de kraan en niet enkel het esthetische aspect. 

 


Lees meer

Waarop moet je letten bij het kiezen van een kookplaat?

Welke koelkast kies je voor jouw keuken?

Hoe kies je de juiste dampkap voor jouw keuken?

Een keuken met of zonder grepen?

Hoe kleuren kiezen voor je keuken?

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

02/01/2020


Een goede kookplaat is onmisbaar in de keuken. Het is ongetwijfeld één van de meest gebruikte objecten bij velen. Maar er eentje kiezen kan, door het grote aanbod en de vele snufjes, best moeilijk zijn. Waar moet je rekening mee houden en wat is voor jou belangrijk?

Lees meer

Lees meer

EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

19/10/2020


De spoelbak is een veelgebruikt en onmisbaar onderdeel in iedere keuken. Niet enkel afwassen, maar ook spoelen, afgieten, ontdooien,... Ook wanneer je een vaatwasmachine hebt, blijft een functionele spoeltafel belangrijk. Toch wordt er bij de aanschaf vaak niet veel aandacht aan geschonken. Dat is best te begrijpen, maar toch ook jammer. We schenken hier dan ook graag even wat meer aandacht aan de ruime keuze.

Lees meer

Lees meer

EEN KEUKEN MET OF ZONDER GREPEN?

EEN KEUKEN MET OF ZONDER GREPEN?

12/12/2019


Eén van de vele keuze die je bij de aankoop van een nieuwe keuken moet maken, is of het er een wordt met of zonder handgrepen. Deze keuze doet veel met de uitstraling van je keuken. Mensen met een voorliefde voor een moderne strakke look kiezen vaak voor een greeploze keuken. Maar kan een keuken met grepen niet diezelfde look nastreven? We begrijpen dat deze keuze niet eenvoudig is, daarom zetten we graag alle voor- en nadelen even op een rijtje.

Lees meer

Lees meer

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN VAATWASSER?

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN VAATWASSER?

21/10/2020


Er zijn leukere dingen in het leven dan afwassen. Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om in de keuken een vaatwasser of afwasmachine te integreren. Dat is in onze drukke maatschappij zeker geen overbodige luxe meer. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken is een volledig geïntegreerde vaatwasser de beste optie. Deze zit onzichtbaar weggewerkt achter een deurpaneel en het bedieningspaneel vind je aan de binnenzijde. Daarbij is er heel wat keuze aan modellen en mogelijkheden, dus je kiest best wel goed geïnformeerd. Graag sommen we enkele belangrijke aandachtspunten voor je op.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer