EEN KEUKEN MET OF ZONDER GREPEN?

Eén van de vele keuze die je bij de aankoop van een nieuwe keuken moet maken, is of het er een wordt met of zonder handgrepen. Deze keuze doet veel met de uitstraling van je keuken. Mensen met een voorliefde voor een moderne strakke look kiezen vaak voor een greeploze keuken. Maar kan een keuken met grepen niet diezelfde look nastreven? We begrijpen dat deze keuze niet eenvoudig is, daarom zetten we graag alle voor- en nadelen even op een rijtje.

 

VOORDELEN GREEPLOOS?

  • STRAK EN TIJDLOOS

Door het ontbreken van grepen is de keuken niet meteen gebonden aan een specifieke stijlkeuze. Het greeploze geeft in één oogopslag een moderne luxueuze uitstraling.

  • KEUKEN LIJKT GROTER

Handgrepen kunnen een keuken er veel drukker laten uitzien. Bij een greeploze keuken oogt alles meteen veel rustiger en ruimer. Heb je een kleine keukenruimte? Dan kan een greeploze keuken de ideale oplossing zijn.

  • KINDVRIENDELIJK

Kinderen kunnen zich bij een greeploze keuken niet langer stoten aan uitstekende grepen of puntige randjes. Daarnaast kunnen kleine kinderen ook moeilijker de kastdeuren open trekken.

  • GEBRUIKS- EN ONDERHOUDSGEMAK

Door het ontbreken van grepen zijn de vlakke fronten makkelijker schoon te maken.Ook kan je bij een greeploze keuken niet met je kleding blijven vasthangen en is er minder kans op beschadiging van je kleding tijdens het koken of afwassen.

 

NADELEN GREEPLOOS?

  • ZICHTBARE VLEKKEN

Een greeploze keuken mag dan gemakkelijker zijn in onderhoud, ze moet ook wel iets vaker gepoetst worden. Door met je handen de kasten steeds vast te nemen worden deze sneller vuil. Vooral bij een hoogglans keuken zijn de vingervlekken goed te zien. Maar gelukkig zijn ze wel makkelijker snel schoon te krijgen.

  • GEWICHT BIJ HET OPENEN

Kasten of laden met een zwaarder gewicht aan de deur kunnen zonder handgreep lastiger zijn om te openen. Bij bv. een koelkastdeur, vaatwasdeur, zwaar geladen laden,… moet je iets meer kracht bij zetten om ze te openen. 

  • DUURDER

Greeploze keukens zijn iets duurder dan een keuken met een standaard beugelgreep of knopje. Dit heeft te maken met een extra kost voor de doorlopende greeplijsten die ingewerkt moeten worden of andere specifieke mechanische of elektronische openingssystemen.

 

SOORTEN GREEPLOZE SYSTEMEN

Wens je graag een greeploze keuken, dan kan je kiezen uit verschillende systemen.

We sommen ze hier allen even op:

GREEPLIJSTEN

Bij dit systeem wordt er een iets dieperliggend metalen profiel tussen het werkblad en de keukenfronten en de keukenfronten onderling voorzien. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte en grip om de lades of kasten open te kunnen trekken. Deze metalen greeplijsten worden vaak inox-kleurig voorzien, maar kunnen naar wens ook in andere gelakt worden. Zo kunnen ze bv. in dezelfde kleur van het front gelakt worden waardoor ze quasi onzichtbaar worden.

AFGESCHUINDE FRONTEN

Door bij bovenstaand systeem met greeplijsten een extra afschuining aan de fronten te voorzien, creëer je nog iets meer ruimte voor je vingers om de kasten probleemloos te open. Bij afgeschuinde fronten kan er ook gekozen worden om een strakke rechte greeplijst, in het frontmateriaal van de kasten, te voorzien. Hierdoor krijgt de keuken heel strakke minimalistische look.

INGEFREESDE GREPEN

Bij dit systeem wordt er gesproken over een semi-greeploze keuken omdat de handvatten in het keukenfront worden ingefreesd. Doordat deze in hetzelfde materiaal en dezelfde kleur als het front voorzien zijn, vallen ze nauwelijks op.

TIP-ON DUWSYSTEEM

Dit type kan beschouwd worden als het meest greeploze systeem omdat er geen greeplijsten of ingefreesde grepen voor opening voorzien worden. Hier zorgt een mechanisch duwsysteem voor de opening van de kasten en/of lades. Je hoeft maar even zachtjes tegen het front aan te duwen om het te openen. Er bestaat tevens een elektronisch duwsysteem voor het openen van zwaargeladen deuren zoals bv. een koelkastdeur.

Welk systeem je verkiest, is een kwestie van persoonlijke smaak en het maken van een afweging naar gebruiksvriendelijkheid toe.

TOCH LIEVER MET GREPEN?

Handgrepen in de keuken hebben vooral een praktische functie. Ze zorgen ervoor dat je alles eenvoudig kan openen. Maar ze dragen ook in belangrijke mate bij aan de stijl van je keuken. Sommige grepen zorgen meteen voor een moderne uitstraling terwijl andere je keuken eerder een klassieke look geven. Gelukkig is er een heel ruim aanbod aan keuzemogelijkheden om de grepen te laten aansluiten bij de stijl die je beoogd. 

Welke soorten grepen zijn er?

Opbouwgreep

Dit is de meest gekozen handgreep. Deze greep zit aan de buitenkant van het front vast en je kan deze makkelijk met je handen of vingers omklemmen voor opening.

Knop

Een andere mogelijkheid is een knopje dat perfect past in een landelijke of klassieke keuken. Het geeft ook de mogelijkheid om aan een moderne keuken een speelse landelijke toets te geven.

Staafgrepen

Dit is vergelijkbaar met een opbouwgreep maar dan over de (bijna) volledige lengte of breedte van de kast.

Ingefreesde greep

Net zoals we bij de greeploze systemen besproken hebben, wordt dit type vergelijkbaar verzonken in het front voorzien. In tegenstelling tot bij greeploos kan je er hier voor kiezen om dit wel in een ander meer opvallend materiaal/kleur dan het front te voorzien.

POSITIE VAN DE GREPEN?

Na een keuze voor het type greep moet je ook nog bepalen hoe je deze grepen graag op de fronten geplaatst wenst. Op welke hoogte? Horizontaal of vertikaal? In het midden of liever uiterst links of rechts volgens de draairichting van de deur?

 

Loop eens de toonzaal binnen en test alle verschillende grepen gerust uit. Bij de aankoop van een keuken is er veel om over na te denken, maar geef dit alles zeker voldoende aandacht en tijd. Des te meer tevreden kan je genieten van het uiteindelijke resultaat.

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
Kerstverlof

Kerstverlof

19/12/2019


Beste klanten, Graag delen wij u mee dat onze toonzaal deze kerstvakantie gesloten is van dinsdag 24/12/2019 tot en met woensdag 01/01/2020. Vanaf donderdag 2 januari zijn wij terug open! Wij wensen al onze klanten fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar!

Lees meer

Lees meer

HOE KLEUREN KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

HOE KLEUREN KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

06/12/2019


Ben je op zoek naar een nieuwe keuken en moet je nog beslissen in welke kleur(en)? Dat is zeker niet gemakkelijk. Keukens kunnen geleverd worden in een grote verscheidenheid aan kleuren en materialen. Sommige mensen worden wel eens overweldigd door het oneindige aanbod. Toch is het een zeer belangrijke keuze, je kiest ze immers niet alleen voor vandaag, maar ook voor vele jaren verder.

Lees meer

Lees meer

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN VAATWASSER?

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN VAATWASSER?

21/10/2020


Er zijn leukere dingen in het leven dan afwassen. Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om in de keuken een vaatwasser of afwasmachine te integreren. Dat is in onze drukke maatschappij zeker geen overbodige luxe meer. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken is een volledig geïntegreerde vaatwasser de beste optie. Deze zit onzichtbaar weggewerkt achter een deurpaneel en het bedieningspaneel vind je aan de binnenzijde. Daarbij is er heel wat keuze aan modellen en mogelijkheden, dus je kiest best wel goed geïnformeerd. Graag sommen we enkele belangrijke aandachtspunten voor je op.

Lees meer

Lees meer

Winactie

Winactie

07/11/2018


Wij danken heel graag alle klanten die deelnamen aan onze facebook-actie. Het was hartverwarmend te zien dat er zo van onze keukens genoten wordt! Graag delen we via deze weg onze 5 winnende foto’s met jullie.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer