WELK KEUKENWERKBLAD IS DE BESTE KEUZE?

Je werkblad is zonder twijfel een heel belangrijk element in de keuken. Sta er dus op voorhand goed bij stil welke verwachtingen je eraan wil stellen. De keuze van een werkblad zal verschillen van gebruiker tot gebruiker. Er bestaat hierbij niet zoiets als dé beste keuze voor iedereen. Al wil de meerderheid toch wel graag een werkblad dat onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en duurzaam is voor gebruik. Er zijn een heleboel vragen die de keuze van je werkblad mee bepalen. Graag zetten we alle materialen met hun voor- en nadelen eens even in de kijker.

 

WELKE SOORTEN MATERIALEN ZIJN ER?

 

1. LAMINAAT

Het grootste pluspunt van laminaat als werkblad is de kostprijs. Het is relatief goedkoop en dus een zeer budgetvriendelijke keuze. Het is bovendien verkrijgbaar in vele kleuren en motieven, zelfs houtimitaties zijn mogelijk. Dit materiaal kan je dus helemaal afstemmen op je eigen smaak. Bovendien is het ook onderhoudsvriendelijk.

Laminaat beschikt over een krasvaste toplaag en is dus bestand tegen een stootje. Al is het wel uitkijken geblazen met scherpe materialen en hete kookpotten. Het is niet hittebestendig.

2. VOLKERN

Deze werkbladen hebben dezelfde samenstelling als laminaat, maar er zijn meer lagen op elkaar geperst waardoor het nog beter bestand tegen krassen of vocht is. Volkern kan verkregen worden als ultra dun werkblad voor een strak design. Qua prijs zit het wat duurder dan laminaat.

 

3. COMPOSIET

Composiet bestaat uit een samenstelling van kwartsgranulaten met kunststof en harsen. Dit maakt dat het een heel sterk materiaal is dat waterdicht, krasvrij, vlekbestendig en hygiënisch is. Maar door de aanwezigheid van harsen is het wel warmtegevoelig. Hete potten of pannen kunnen blijvende kringen of verkleuringen veroorzaken en moeten dus altijd op onderzetters geplaatst worden.

Dit type werkblad oogt op het eerste zicht soms als natuursteen, er bestaan zo heel wat geslaagde imitaties. Qua prijs is het, afhankelijk van de samenstelling, vergelijkbaar met natuursteen ook. Het grote voordeel van composiet is dat het echter in tal van kleurmogelijkheden en uitvoeringen verkrijgbaar is.

 

4. NATUURSTEEN

Met natuursteen haal je een luxueus stukje natuur in huis. Het wordt in blokvorm uit de natuur gehaald en versneden tot platen met unieke kleur en tekening. Er bestaan diverse soorten natuursteen waaronder graniet, blauwe hardsteen en marmer. Graniet wordt daarbij het vaakst gebruikt voor de keuken.

 

GRANIET

Dit materiaal is het minst poreus van alle soorten natuurstenen. Toch wordt het nog best behandeld met een bindingsmiddel om vlekken te voorkomen. Wanneer je kiest voor een graniet die gepolierd of gepolijst is, is dat probleem zo opgelost. Bij een verzoete graniet daarentegen moet je beter opletten met vetten of dergelijke.  Het is verkrijgbaar in een glanzende, matte of ruwe afwerking.

Een granieten werkblad is hitte-, kras-, en zuurbestendig, maar een goed regelmatig onderhoud is aangeraden.

 

MARMER EN BLAUWE HARDSTEEN

Een natuurstenen werkblad, in de vorm van blauwe steen of marmer, is poreus en kwetsbaar. Verder is het niet krasbestendig en kan het ook niet tegen eender welke zuren.

Wel oogt dit materiaal zeer mooi en zie je dat het uniek is. De zachte kwetsbaarheid van het materiaal laat toe dat bepaalde fijne afwerkingen zoals bv. gefrijnde groefjes wel mogelijk zijn en heel mooi ogen.

 

5. MASSIEF HOUT

Om een warmere uitstraling in de keuken te krijgen, wordt soms voor een houten werkblad gekozen. Niet alle houtsoorten zijn hiervoor bruikbaar. De meest gebruikte harde houtsoorten zijn eik, beuk of notenhout. De prijs is afhankelijk van de gekozen houtsoort. Deze natuurlijke materialen hebben als nadeel dat ze niet kras-, hitte en vochtbestendig zijn. Er wordt wel een beschermende toplaag aangebracht die een regelmatige behandeling met olie nodig heeft om mooi te blijven. Het is dus een onderhoudsintensief materiaal. 

Maar ongeacht hoe goed je het ook onderhoudt, na verloop van tijd zullen er altijd wel wat krassen en vlekjes ontstaan. Al geeft dit het werkblad wel net zijn natuurlijke charme en persoonlijkheid.

 

6. INOX

Inox zorgt voor een strakke industriële look zoals bij een restaurantkeuken. Het blad kan zowel heel dun als heel dik voorzien worden. Het materiaal is gemakkelijk in onderhoud en goed bestand tegen hitte, zuren en vocht. Enig nadeel is wel dat krassen volledig vrij spel hebben bij dit materiaal. Na verloop van tijd vloeien de vele krassen wel in elkaar over en geeft dat net weer wat meer karakter. 

Er bestaat ook de mogelijkheid om van bij het begin voor een geborsteld of gewolkt inox oppervlak te kiezen waardoor krassen iets minder opvallen. Niet onbelangrijk nadeel is ook wel de prijs, inox is vrij duur.

 

7. CORIAN

Corian is een soort kunststof die mooi naadloos verlijmd kan worden. Zo kunnen bij grotere werkblad oppervlakken de naden onzichtbaar weggewerkt worden. Ook kunnen spoelbak en werkblad naadloos in elkaar overgaan. Het is een onderhoudsvriendelijk werkblad, maar wel absoluut niet hitte- en krasbestendig en niet goedkoop.

 

8. KERAMIEK

Keramiek is een industrieel vervaardigd product, met klei als hoofdbestanddeel, dat onder extreem hoge druk en temperatuur wordt gebakken. Dit zorgt voor een zeer hard hitte- en vlekbestendig werkblad. Door die hardheid is keramiek wel iets gevoeliger voor beschadigingen aan de stootranden. Keramiek zit in de hogere prijsklasse, het is een vrij duur maar erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Bovendien is er een ruime keuze in kleuren en diktes vanaf 12mm.

 

9. DEKTON

Dit nieuwe materiaal is min of meer verwant aan keramiek. Dekton bestaat uit een mengeling van kwarts, glas en porselein dat met bijzondere technieken en onder een procédé van hoge druk en temperaturen wordt omgezet naar een ultracompact sterk werkbladmateriaal. Dit materiaal met een ruime kleurkeuze is sterker dan composiet of graniet. Het is kras-, vlek-, zuur-, vocht- en hittebestendig. Niets dan voordelen, op de wat duurdere prijs na dan wel.

 

DRIE BELANGRIJKE OVERWEGINGEN SAMENGEVAT:

1. DESIGN?

Welke look & feel wil je? 

De keuze van je werkblad heeft een uitgesproken invloed op de totale look van de keuken. Zo spelen de kleur en de structuur of afwerking van het materiaal een grote rol in het samenspel met de andere keukenelementen. Ook de visuele uitstraling van de werkbladdikte is van belang. 

 

2. FUNCTIONELE VOORDELEN?

Het is geen goed idee om louter op basis van design een keuze te maken. In het dagdagelijkse leven spelen factoren als duurzaamheid en onderhoud ook een zeer belangrijke rol. 

Moet het werkblad zo onderhoudsvrij mogelijk zijn of zit je niet in met een regelmatig onderhoud? Moet het werkblad hittebestendig zijn of niet?

 

3. BUDGET?

Mag het werkblad maar een klein deel van het budget uitmaken of mag het gerust wat meer kosten? Zo kan de keuze voor laminaat ruimte vrijmaken om te kiezen voor wat duurdere apparatuur met meer functies bijvoorbeeld. Als je liever voor exclusief materiaal zoals bv. inox of keramiek kiest, kan dat als snel een groot deel van het totaalbudget uitmaken.

 

Dé ideale keuze bestaat niet. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Jouw persoonlijke smaak, verwachtingen en beschikbare budget zullen samen jouw uiteindelijke keuze moeten bepalen.

 


Lees meer

Welke verlichting kies je voor de keuken?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een vaatwasser?

Een spoelbak kiezen voor je keuken?

Welke oven past het beste bij je?

Welk materiaal kies je voor je keuken?

 

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
EEN KEUKEN MET OF ZONDER GREPEN?

EEN KEUKEN MET OF ZONDER GREPEN?

12/12/2019


Eén van de vele keuze die je bij de aankoop van een nieuwe keuken moet maken, is of het er een wordt met of zonder handgrepen. Deze keuze doet veel met de uitstraling van je keuken. Mensen met een voorliefde voor een moderne strakke look kiezen vaak voor een greeploze keuken. Maar kan een keuken met grepen niet diezelfde look nastreven? We begrijpen dat deze keuze niet eenvoudig is, daarom zetten we graag alle voor- en nadelen even op een rijtje.

Lees meer

Lees meer

Kerstverlof

Kerstverlof

19/12/2019


Beste klanten, Graag delen wij u mee dat onze toonzaal deze kerstvakantie gesloten is van dinsdag 24/12/2019 tot en met woensdag 01/01/2020. Vanaf donderdag 2 januari zijn wij terug open! Wij wensen al onze klanten fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar!

Lees meer

Lees meer

10 trends in de keuken van 2019 op een rij

10 trends in de keuken van 2019 op een rij

12/02/2019


Trends zijn meer dan een oppervlakkige uiting of een poging om aan te zetten tot consumptie. Ze zijn het resultaat van verscheidene studies naar mens en maatschappij in een poging om iets te creëren dat aansluit bij de wensen en behoeften van klanten vandaag en morgen. Het is een expressie van wat er leeft in de samenleving. Alles verandert voortdurend, zo ook keuken en interieur.
 Graag delen we met jullie de trends die dit jaar opvallen!

Lees meer

Lees meer

WELK MATERIAAL KIES JE VOOR JE KEUKENFRONTEN?

WELK MATERIAAL KIES JE VOOR JE KEUKENFRONTEN?

24/02/2020


De uitstraling van je keuken zal in grote mate bepaald worden door de keuze van je keukenfronten. Deze keuze heeft een impact op jouw voorziene budget en latere gebruikscomfort. Het is dus zeker belangrijk om je goed te informeren voor je een keuze maakt. We zetten graag alle verschillende mogelijkheden eens op een rijtje.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer