Een goede kookplaat is onmisbaar in de keuken. Het is ongetwijfeld één van de meest gebruikte objecten bij velen. Maar er eentje kiezen kan, door het grote aanbod en de vele snufjes, best moeilijk zijn. Waar moet je rekening mee houden en wat is voor jou belangrijk?
WELKE TYPES KOOKPLATEN BESTAAN ER?
We zetten om te beginnen zes verschillende soorten kookplaten op een rij, met elk hun voor- en nadelen.
GASKOOKPLAAT
Bij het kiezen van een nieuwe kookplaat moet je weten met welke energiebron je wil koken. Is er een toevoer van aardgas of propaan aanwezig? Dan kan je eventueel een gaskookplaat overwegen.
De nieuwe modellen hebben een geïntegreerde elektronische ontsteking in de draaiknoppen. Geen riskante pogingen met lucifers meer. Veel modellen hebben naast de elektronische ontsteking ook een thermokoppelbeveiliging. Dit is een extra beveiliging waardoor er geen gas kan ontsnappen. Wanneer je vlam stopt met branden zal de gastoevoer onmiddellijk afgesloten worden.
Voordelen
- Deze is snel op temperatuur.
- Het is relatief goedkoop in aankoop.
- Met een gasfornuis kan je heel hoge temperaturen bereiken waardoor koken op gas ideaal is om te wokken. Er bestaan ook modellen uitgerust met een wokbrander. Dit is een zeer krachtige brander, waarbij de vlammen om de bolle wokpan heen gaan. Zo verhitten ze het volledige kookoppervlak.
Nadelen
- De kookpitten zijn lastig schoon te maken. Al krijg je de nieuwere modellen met een glazen oppervlak wel een stuk sneller proper.
- Een kwalitatieve dampkap met goede afzuiging is nodig om de schadelijke stoffen door de gasverbranding snel af te voeren naar buiten. En een goede ventilatie is ook zeer belangrijk hierbij. (Een dampkap met recirculatie is niet aangeraden in combinatie met gas, in dit artikel lees je meer daarover)
- Gas is minder energiezuinig, want er gaat veel warmte verloren via de vlam.
ELEKTRISCHE KOOKPLAAT
Deze traditionele kookplaat, die je vijftig jaar geleden in iedere keuken vond, wordt niet veel meer verkocht. Ze warmt traag op en verbruikt veel elektriciteit, maar is wel heel budgetvriendelijk in aankoop. Ze bestaan vooral nog voor de verhuurmarkt.
Voordelen
- Goedkope aankoopprijs
Nadelen
- Schoonmaken is niet altijd eenvoudig
- Reageert erg traag op temperatuurveranderingen
- Minder veilig: koelt erg langzaam af
VITROKERAMISCHE KOOKPLAAT
Deze werken beter en sneller dan de vroegere elektrische kookplaten. Bij een vitrokeramische kookplaat worden de zones verwarmd door middel van straling en kleuren ze rood. Naast de normale kookzones bestaan er bij dit type kookplaat ook duo-, braad- en warmhoudzones.
Voordelen
- De kookzones warmen sneller op dan bij de klassieke elektrische kookplaat.
- Een restwarmte-indicator geeft aan wanneer het kookvlak nog warm is en je dus moet oppassen om jezelf niet te verbranden.
- Goedkoper dan inductieplaat en vereist geen speciale pannen.
Nadelen
- Het duurt langer dan bij een gas- of inductie kookplaat vooraleer je een hoge temperatuur bereikt.
- De kookplaat blijft na het uitschakelen nog een eindje warm. Jij of je kinderen lopen dus meer risico op brandwonden.
- Meer kans op ingebrande etensresten. Het is van groot belang om de plaat onmiddellijk te reinigen bij het overkoken van bv. melk. Anders is deze onherroepelijk beschadigd. Tip: Met een overkookbeveiliging zal de kookplaat automatisch uitschakelen wanneer er vloeistof op de plaat terecht komt.
INDUCTIEKOOKPLAAT
Vitrokeramische kookplaten worden steeds vaker vervangen door inductie. Dit is de nieuwste manier van koken waarbij een wisselend magnetisch veld ervoor zorgt dat de kookpot of pan rechtstreeks opgewarmd wordt. De kookplaat zelf wordt niet gloeiend heet, enkel de panbodem wordt verhit. Het resultaat is dat je veiliger kookt. Van zodra je de kookpot van het vuur haalt, stopt de kookplaat automatisch met verwarmen. Bovendien kan je hier ook snel en makkelijk overschakelen van een hoog naar een laag vuur.
Voordelen
- Het glazen oppervlak is snel en gemakkelijk schoon te maken.
- De potten en pannen warmen heel snel op en er gaat geen energie verloren. Een inductiekookplaat is de meest energiezuinige vorm van koken.
- Inductiekoken is heel nauwkeurig. Je kan gemakkelijk de juiste temperatuur instellen en regelen.
- Het is de meest veilige manier van koken, want het kookvlak warmt niet op. Dit is ideaal als je kleine kinderen in huis hebt of voor ouderen en hulpbehoevenden.
Nadelen
- Koken op inductie is energiezuiniger, maar je betaalt een hogere aankoopprijs. Omdat er geen warmte verloren gaat, geniet je wel van een hoger rendement. Het is dus een investering die zichzelf op termijn terugbetaalt.
- Inductie kookplaten zijn niet geschikt voor alle potten en pannen. Zijn de bodems van je potten en pannen magnetisch? Dan zijn deze geschikt voor inductie. Je kan dit op voorhand testen met een magneetje.
KOOKPLAAT EN DAMPKAP IN EEN
Bij kookplaten met een geïntegreerde dampkap heb je geen aparte dampkap meer nodig. Dit is een ideale design oplossing wanneer je je stoort aan het zicht van een dampkap. De dampkap is bij deze enkel zichtbaar tijdens het koken en zuigt vanuit het kookoppervlak alle dampen onmiddellijk weg. Dit maakt het mogelijk om op een moeilijke plek toch een kookeiland te voorzien of om een kookplaat voor een raam te plaatsen.
Voordelen
- Een praktische oplossing voor wie houdt van strak design.
Nadelen
- Een hoger prijskaartje. De prijzen variëren sterk naargelang het merk en type dat je kiest. Je krijgt voor deze prijs wel een kookplaat + dampkap en hebt geen extra luifel of dampkapkast nodig.
- Bij hoge potten werkt de geïntegreerde dampkap minder goed. Al bestaat er bij een gewone eilanddampkap ook vaak wel een beetje verlies aan rendement door luchtverplaatsing.
- De dampkap en filters zullen sneller vuil worden omdat de kookpotten vlakbij staan. Maar ze zijn wel makkelijker bereikbaar dan de filters bij een hoger geplaatste eilanddampkap. Stop de filters geregeld in de vaatwasser voor een optimale werking.
- Omdat de dampkap ook mee ingewerkt zit in het werkblad verlies je beetje bergruimte onder de kookplaat voor de motor en afvoerbuizen.
DOMINO KOOKPLAAT
Zelf je kookplaat samenstellen? Ook dat kan! Met losse domino elementen kies je zelf het aantal en het soort kookzones dat je graag wenst. Je kan er perfect voor kiezen om de verschillende types kookzones met elkaar te combineren. Je kan er bovendien voor opteren om één van bovenstaande types kookplaten met een extra luxe-element zoals bv. een teppanyaki kookplaat, inductiewok, of een ingebouwde friteuse te combineren.
Voordelen
- Geheel naar eigen wens in te richten.
- Verder zijn de voordelen afhankelijk van het soort element dat je kiest.
Nadelen
- Kan vrij prijzig zijn.
- Verder zijn de nadelen afhankelijk van het soort element dat je kiest.
HOEVEEL KOOKZONES HEB JE NODIG?
Een standaardmodel van 60cm breed met 4 kookzones wordt courant gekozen. Maar als je meer ruimte beschikbaar hebt en vaak uitgebreid staat te kokkerellen, dan is een bredere kookplaat aangeraden. De afmetingen gaan verder van 70 cm tot 90 cm breed, van 4 tot 6 zones. Bij een inductiekookplaat kan je ook kiezen voor een model met uitbreidbare of flexibele kookzones. Bij een uitbreidbare kookzone heb je een groter oppervlak dat je kan gebruiker voor bv. een grote vispan of braadslede. Er zijn ook modellen met één of meerder flexibele kookzones. Dit zijn kookzones die je aan elkaar kan koppelen tot een grotere kookzone waar je meerdere of grotere pannen samen op kwijt kan. Ook is er nu de volgende generatie full flex met volledige flexibiliteit. Dit type kookplaat kan zich volledig aan jouw wensen aanpassen.
WELK TYPE RANDAFWERKING GENIET JE VOORKEUR?
Een inox rand
Dit is een rand waarmee de kookplaat proper is afgewerkt. Zo kan er geen vuil tussen kruipen en is het keramische glas van de kookplaat omlijst door een roestvrijstalen rand.
Een facet geslepen rand
Hierbij is er een schuine gladgeslepen rand aan de kookplaat. Dit heeft een moderner design tegenover een inox rand.
Een vlakke inbouw
Bij vlakbouw is er geen niveauverschil tussen de kookplaat en het werkblad. Deze strakke look is alleen mogelijk bij stenen oppervlakken zoals natuursteen, composiet of Dekton.
ZIJN ER NOG ANDERE PRAKTISCHE FUNCTIES DIE BELANGRIJK KUNNEN ZIJN?
- Timer
Hiermee stel je de gewenste kooktijd in. Wanneer die tijd verstreken is, zal de ingestelde kookzone een signaal geven en automatisch uitschakelen.
- Pauze-functie
Met de pauzeknop onderbreek je even het kookproces en zet je de kookzone in warmhoudstand. Bij het uitschakelen van deze functie wordt er daarna weer op dezelfde temperatuur verder gekookt. Dit is handig wanneer iets of iemand even jouw aandacht bij het koken weghaalt.
- Kinderbeveiliging
Bij het opstarten van de kookzones moet er een vergrendeltoets ingedrukt worden. Dit is een beveiliging voor kinderen of ongewenste aanrakingen met het bedieningspaneel. Deze functie zorgt ervoor dat de bedieningsfuncties blokkeren.
- Boostfuctie
Hiermee wordt er meer energie naar de kookzone gestuurd, je gebruikt enkele minuten het maximale vermogen van de kookzone. Dit is een functie die enkel mogelijk is bij inductie en waarmee je erg snel water kan laten koken. Sommige kookplaten hebben 1 of 2 boostzones, anderen hebben een booster op elke kookzone.
- Connectiviteit met dampkap
De kookplaat zal verbonden zijn met je dampkap (vaak via wifi). De kookplaat zal automatisch je dampkap activeren en de afzuigkracht aanpassen aan wat je op dat moment klaarmaakt.
CONCLUSIE?
Zoals je ziet, heeft elke kookplaat zijn voor- en nadelen. Wat uiteindelijk het beste bij je past, hangt af van jouw levensstijl, budget en persoonlijke wensen. We raden altijd aan om geen overhaaste beslissingen over je keuken te nemen. Je gaat het uiteindelijk dagelijks gebruiken en dit voor vele jaren. Neem je tijd om de perfecte match te vinden.
Lees meer
Welke koelkast kies je voor jouw keuken?
Hoe kies je de juiste dampkap voor jouw keuken?