WELK MATERIAAL KIES JE VOOR JE KEUKENFRONTEN?

De uitstraling van je keuken zal in grote mate bepaald worden door de keuze van je keukenfronten. Deze keuze heeft een impact op jouw voorziene budget en latere gebruikscomfort. Het is dus zeker belangrijk om je goed te informeren voor je een keuze maakt. We zetten graag alle verschillende mogelijkheden eens op een rijtje.

 

Welke materialen bestaan er voor je keukenfronten?

 

KUNSTSTOF

MELAMINE / LAMINAAT

Kunststof - melamine of laminaat - is een vaak gekozen materiaal voor de afwerking van de fronten. Daar zijn verschillende redenen voor. Deze kunststof fronten zijn onderhoudsvriendelijk, degelijk sterk en krasbestendig. Bovendien is het ook nog eens een budgetvriendelijke keuze. Er bestaan heel wat mogelijkheden op het gebied van kleur en houtimitaties bij deze fronten.

De prijs-kwaliteitsverhouding van dit materiaal is dus zeer aantrekkelijk. Zeker als je kinderen of dieren hebt en hierdoor meer kans op krassen zou kunnen lopen.

Nadeel? Het enige esthetische minpuntje bij dit materiaal zijn de zichtbare naden. Hoewel dit ook al grotendeels opgelost is door te kiezen voor een uitvoering met laser afwerking. Hierbij worden de zichtbare naden versmolten met de voor- en achterzijde van het front.

 

KUNSTSTOFFOLIE

Met kunststoffolie bedekte fronten zijn een goedkoper alternatief voor gelakte fronten. Deze zijn qua uitzicht moeilijk te onderscheiden van elkaar. Deze foliefronten zijn geliefd vanwege hun goedkopere prijs. Maar er zijn wel wat nadelen aan dit prijsverschil verbonden.

Folie is gevoelig voor blootstelling aan warmte en vocht en heeft na verloop van tijd de neiging om zich los te maken van zijn drager. De blootstelling aan licht zorgt ook voor een verkleuring, wat het lastig maakt als er bij problemen een deur vervangen moet worden. Bovendien is het ook niet resistent tegen krassen. Wij raden de keuze voor dit materiaal, vanuit onze ervaringen, niet erg aan. Dit materiaal wordt ook wel vaak als laklaminaat benoemd.

 

MDF

Medium-Density Fibreboards, of beter MDF-platen, zijn een makkelijk te bewerken materiaal wat het zeer geliefd maakt als basismateriaal voor keukenfronten. MDF-panelen worden als basis genomen voor een brede diversiteit aan gelakte fronten.

Bij lakfronten is er een heel ruime kleurvariatie mogelijk. Naast een standaardgamma aan kleuren zijn in principe alle andere denkbare kleuren mogelijk. Iedere RAL- of Sikkens kleur kan als keukenfront voorzien worden. (dit artikel helpt je bij de keuze van kleuren voor de keuken).

Naast de kleurkeuze is er ook een ruime keuze in afwerking mogelijk. Deze gelakte fronten zijn mogelijk  in matlak, structuurlak, satijnlak, hoogglanslak, poederlak,...

Nadelen? Over het algemeen is lak wel wat gevoeliger voor krassen dan kunststof. Je kan dit vergelijken met de lak bij een auto. Eventuele gemaakte krassen kunnen achteraf wel bijgewerkt worden met een lakstift. Poederlak is krasbestendiger en gaat langer mee, maar is korreliger qua gevoel dan matlak of satijnlak. Naar onderhoud toe is een hoogglans keuken iets interessanter dan een matte uitvoering omdat deze makkelijk schoon te maken is. Maar anderzijds zijn de vet- en vingervlekken wel veel zichtbaarder bij hoogglans en zul je misschien vaker gaan schoonmaken. Omdat het lakprocédé bij al deze fronten iets meer werk en tijd vraagt, ligt het prijskaartje wel iets hoger dan bij kunststof.

 

HOUT

Verscheidene houtsoorten zijn geschikt als frontmateriaal in de keuken: eik, notenhout, esdoorn, teak, beuk,...Er wordt vooral geopteerd voor kwalitatief harde houtsoorten. Enige voorwaarde is dat ze als keukenfront een extra transparant vet- en zuurbestendige vernislaag krijgen. 

Je kan hier twee verschillende soorten fronten onderscheiden: massief of fineer.

MASSIEF

Massief houten fronten zijn een natuurlijk tijdloos materiaal, vervaardigd uit massieve balken. Er wordt heel vaak gekozen voor eikenhout. Dit frontmateriaal kan door oppervlaktebehandelingen de gewenste uitstraling krijgen. Door zandstralen, borstelen of zaagsneden krijg je telkens een iets ander uiterlijk. Er kan naar wens ook een lakkleur, vernis of andere beitskleur aangebracht worden. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat dit type front wel vrij duur is. Er is ook het probleem dat deze fronten uitzetten en krimpen bij veranderende temperaturen. En je moet rekening houden met kleurveranderingen na verloop van tijd door de blootstelling aan zonlicht.

 

FINEER

Hierbij heb je het voordeel dat het materiaal in tegenstelling tot bij massief hout niet uitzet of krimpt. Fineer is een laagje hout dat op een basisvlak, zoals MDF of ander plaatmateriaal verlijmd wordt. Zo krijg je toch de volledige warme uitstraling van echt hout. Hierbij moet je ook wel rekening houden met kleurveranderingen net zoals bij massief hout. Dit fineerhout is eveneens een natuurlijk product. Naast gewone fineerdeuren heb je ook een dikfineer van 3mm dikte waarbij alle behandelingen net zoals bij een massief front mogelijk zijn, zonder kans op uitzetten. Deze fronten hebben eveneens ook wel een duurder prijskaartje. Wil je geld uitsparen, kan je kiezen voor een kunststof houtreproductie.

 

GLAS

Zowel in landelijke als moderne keukens worden glazen deurfronten al een tijdje als accent gebruikt. In talloze landelijke varianten met of zonder kleine raamverdelingen en met verschillende soorten glas, zoals helder, melk- of gezandstraald glas. In een moderne keuken gaat het meestal over doorzichtige glazen deuren die op een aluminium frame bevestigd zijn. Maar het is ook mogelijk om glas als volledige frontuitvoering te gebruiken. Hiervoor wordt enkellaags veiligheidsglas (ESG) frameloos op een draagmateriaal voorzien. Dit glas kan in alle kleuren gelakt worden, zowel bij glanzend als mat glas. Dit type fronten bevindt zich ook wel in de hogere prijsklasse.

 

ROESTVRIJ STAAL

Roestvrij staal of inox heeft als materiaal voor spoelbakken, elektrische toestellen en/of werkbladen al heel lang een welverdiende plek in vele keukens veroverd. Wenst u thuis graag dezelfde uitstraling als in een echte professionele keuken dan kan dat nu ook.

Dit roestvrij staal heeft als materiaal in de keuken heel wat voordelen wat het ook als frontmateriaal zeker interessant maakt. Enig nadeel is wel dat op dit frontoppervlak krassen en vingerafdrukken zeker heel zichtbaar zullen zijn en dus meer onder onderhoud vraagt.

Je kan ervoor kiezen om dit front slechts deels als een accent te gebruiken om zo de keuken een meer industrieel karakter te geven. Meestal wordt deze fronten uitgevoerd in combinatie met een inox werkblad, maar dat is geen must. De combinatie met hout oogt ook zeer mooi, dat geeft meteen als tegenwicht een iets warmer gevoel.

 

STEEN

Gelijk met de opkomst van het gebruik van industriële materialen in de keuken, beginnen fronten met steenfineer of keramiek ook aan hun opmars. (lees hier meer over alle trends die sinds 2019 hun intrede in de keuken deden). De voordelen van dit materiaal zijn vergelijkbaar met hun gebruik als werkblad, ze zijn degelijk en zeer krasvast. Door het lagere gewicht van dit keramisch materiaal, dat met een dikte van 3mm op een drager wordt aangebracht, is het zeker geschikt als deurfront. Maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast.

 

Besluit?

Hou bij je keuze van keukenmaterialen steeds rekening met de functionaliteiten en onderhoudsvriendelijkheid. Maak je keuze niet louter uit esthetische overwegingen. Ook het prijskaartje zal ongetwijfeld een doorslaggevende factor spelen bij het maken van je keuze. Voor de rest zal deze keuze vooral berusten op jouw smaak, de beschikbare lichtinval in de keuken en de gepaste combinatie met de rest van het interieur. 

 


Lees meer

Hoe kies je de juiste kraan?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een kookplaat?

Welke koelkast kies je voor jouw keuken?

Hoe kies je de juiste dampkap voor jouw keuken?

Een keuken met of zonder grepen?

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
HOE KIES JE DE JUISTE DAMPKAP VOOR JOUW KEUKEN?

HOE KIES JE DE JUISTE DAMPKAP VOOR JOUW KEUKEN?

14/03/2023


Een dampkap is onmisbaar in de keuken. Hiermee zuig je tijdens het koken alle vrijgekomen kookgeuren en -dampen af en houd je vetten en vuiltjes vast. Maar het kiezen van de juiste dampkap voor je keuken is niet zo eenvoudig. Er zijn heel wat factoren die een rol spelen om van een maximaal comfort en hygiëne te kunnen genieten. Het uitzicht van een dampkap kan belangrijk zijn, maar zeker ook de functionaliteiten. We zetten ze graag allemaal even op een rijtje voor je.

Lees meer

Lees meer

HOE KIES JE DE JUISTE KRAAN?

HOE KIES JE DE JUISTE KRAAN?

06/03/2023


Een keukenkraan is een dagelijks veel gebruikt onderdeel in iedere keuken. Toch wordt dit vaak bij de aankoop van een keuken als een laatste detail behandeld, waar (te) weinig aandacht wordt aan besteed. Handen wassen, groenten spoelen, afwassen, schoonmaken, emmers of kookpotten vullen,... een gebruiksvriendelijke kraan is belangrijk in je keuken. Om een weldoordachte keuze te maken, brengen we je graag op de hoogte van de verschillende mogelijkheden.

Lees meer

Lees meer

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

20/03/2023


Een goede kookplaat is onmisbaar in de keuken. Het is ongetwijfeld één van de meest gebruikte objecten bij velen. Maar er eentje kiezen kan, door het grote aanbod en de vele snufjes, best moeilijk zijn. Waar moet je rekening mee houden en wat is voor jou belangrijk?

Lees meer

Lees meer

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN VAATWASSER?

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN VAATWASSER?

07/03/2023


Er zijn leukere dingen in het leven dan afwassen. Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om in de keuken een vaatwasser of afwasmachine te integreren. Dat is in onze drukke maatschappij zeker geen overbodige luxe meer. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken is een volledig geïntegreerde vaatwasser de beste optie. Deze zit onzichtbaar weggewerkt achter een deurpaneel en het bedieningspaneel vind je aan de binnenzijde. Daarbij is er heel wat keuze aan modellen en mogelijkheden, dus je kiest best wel goed geïnformeerd. Graag sommen we enkele belangrijke aandachtspunten voor je op.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer