Er zijn leukere dingen in het leven dan afwassen. Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om in de keuken een vaatwasser of afwasmachine te integreren. Dat is in onze drukke maatschappij zeker geen overbodige luxe meer. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken is een volledig geïntegreerde vaatwasser de beste optie. Deze zit onzichtbaar weggewerkt achter een deurpaneel en het bedieningspaneel vind je aan de binnenzijde. Daarbij is er heel wat keuze aan modellen en mogelijkheden, dus je kiest best wel goed geïnformeerd. Graag sommen we enkele belangrijke aandachtspunten voor je op.
HOE ZIT HET MET HET ENERGIEVERBRUIK?
Het energieverbruik van een vaatwasser is eenvoudig te herkennen aan het energielabel. Dat label geeft informatie over het energieverbruik, het watergebruik en de prestaties van het toestel. De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig een energieklasse C. De zuinigste vaatwassers hebben een A label voor het energieverbruik.
Energiezuinige tips
- zet je vaatwasser bij voorkeur aan als hij goed vol zit, zonder hem daarom te overladen.
- Gebruik het eco-programma (verkort spaarprogramma) wanneer de vaat niet erg vuil is.
KAN HET EEN BEETJE STILLER?
Heb je een open keuken en wil je geen geluidsoverlast tijdens het afwassen? Dan raden we een stiller model van maximaal 44 dB aan. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel. Opgelet, elke drie decibel er bij is dubbel zo luid! Een toestel van 44 dB is dus heel wat stiller dan eentje van 50 dB. Er zijn tegenwoordig ook zeer stille vaatwassers met een geluidsniveau van slechts 40 dB. Bij een gesloten keuken waar je de deur achter je kan dichttrekken, maakt dit geluidsniveau iets minder uit.
HOEVEEL WATER VERBRUIKT HET TOESTEL?
Doorgaans ligt bij zuinige toestellen het waterverbruik rond de 10 liter per afwasbeurt. De meest zuinige toestellen verbruiken minder, maar er zijn er ook nog die meer verbruiken. Het waterverbruik van een toestel vind je op zijn ecolabel terug. Het wordt uitgedrukt in liter per jaar, berekend op een gemiddelde van 280 afwasbeurten per jaar.
WAT BETEKENT ‘AANTAL BESTEKKEN’?
De inhoud van een vaatwasser drukt men uit in bestekken. Onder zo’n bestek verstaat men een soepbord, eetbord, dessertbord, koffietas, twee glassen,... Enfin het bestek van een driegangendiner. Het geeft aan hoeveel borden, bijhorend bestek en glazen je in de afwasmachine kwijt kan. Voor een gezin met een of twee kinderen is een toestel met 12 bestekken aangewezen. Bij dit type inhoudsbepaling is wel geen rekening gehouden met extra kookpotten of pannen.
IS EEN FLEXIBELE INDELING MOGELIJK?
Een vaatwasser beschikt over verschillende lades of korven. Je controleert best of deze verstelbaar zijn in de hoogte of inklapbaar om meer ruimte te maken. Door een goede schikking krijg je meer vaat in je machine en verhoog je het rendement van een wasbeurt. Wanneer je bv. de bovenste lade verstelt ontstaat er meer ruimte in je onderkorf voor grotere borden of pannen. En inklapbare rekken zorgen ervoor dat er meer ruimte ontstaat voor grote schalen.
Veel vaatwassers zijn uitgerust met een bestekmandje, maar er zijn ook vaatwassers die uitgerust zijn met een besteklade. Met zo’n besteklade kan je plaats besparen in het onderste rek om nog meer borden af te wassen. En als je deze op de correcte manier gebruikt, heb je ook meer kans op een schoner resultaat voor je bestek. Al deze mogelijkheden kunnen voor een extra gebruikscomfort zorgen. Goed kijken, vergelijken en eventueel eens uittesten, is de boodschap.
WELKE PROGRAMMA’S ZIJN BELANGRIJK?
Elke vaatwasser is uitgerust met een aantal basisprogramma’s. Daarnaast bieden ze vaak ook extra specifieke programma’s aan die je het leven makkelijker kunnen maken. Bij de keuze voor een nieuw toestel, kies je er best eentje met programma’s die aansluiten bij jouw behoeftes.
Automatisch programma
Verschillende sensoren zorgen ervoor dat het programma automatisch aangepast wordt aan de hoeveelheid en vuilheid van de vaat. De vaatwasser kiest dus zelf het meest geschikte programma.
Halve belading
Heb je regelmatig een kleine afwas of geen zin om te wachten tot de vaatwasser helemaal vol zit? Dit programma verkort de afwastijd en past de hoeveelheid water aan aan de hoeveelheid vaat die gereinigd moet worden.
Eco-programma
Wanneer de vaat niet al te vuil is, kan je dit programma gebruiken. De vaatwasser gaat dan zijn energie- en waterverbruik beperken.
Intensief programma
Voor zeer vuile kommen en/of borden zijn sommige vaatwassers voorzien van een intensieve zone in de onderste mand. Hierbij wordt de druk met hoge temperatuur (bv. 70°) verhoogd om zo het hardnekkige vuil te verwijderen. Een programma op hoge temperaturen (vb. 70°C) dus.
Snel of tijdsbesparend programma
Dit is een volwaardig programma om de duur van je afwasbeurt te beperken. Heb je bv. dringend propere vaat nodig als er veel volk over de vloer komt? Dan wordt hier de vaat op een iets hogere temperatuur met wat meer water veel sneller afgewassen.
HOE ZIT DAT MET EXTRA DROOGFUNCTIES?
Wil je na afloop van het afwasprogramma zeker zijn van een droge vaat? Dan kan je kiezen voor een extra technologie of functie die je een perfect droge vaat garandeert.
Zeolith-technologie
Zeoliet is een natuurlijk mineraal dat van nature vocht omzet in extra warmte. Tijdens het droogproces verspreiden de zeolietkorrels, die het laatste vocht opnamen, hun extra warmte. Zo krijg je op een energiezuinige manier een beter droogresultaat. Na een vaatwasbeurt met zeoliet zijn zelf de plastic bakjes droog.
Turbo-droogsysteem
Hierbij is je vaatwasser uitgerust met een ventilatiesysteem dat het drogen aanzienlijk verbetert.
Extra droogfunctie
Dankzij een hogere temperatuur bij het spoelen en een langere droogcyclus droogt je vaat beter.
Automatische deuropening
Hierbij wordt de vaatwasdeur op het einde van de cyclus automatisch op een kiertje geopend. Daardoor verdampt het resterende vocht en droogt je vaat op een natuurlijke zuinige manier. Let op: wij raden deze techniek niet aan omdat er door de vochtigheid die voortdurend vrijkomt meer kans op vochtproblemen bij aanwezig laminaat of hout ontstaat.
ZIJN ER MOGELIJK NOG FUNCTIES BELANGRIJK?
Uitgestelde start
Met deze functie kun je de vaatwasser al inladen, maar de start uitstellen, soms tot wel 24 uur. De vaatwasser treedt in werking op een door jou vastgesteld tijdstip, bijvoorbeeld wanneer er een lager tarief voor elektriciteit geldt. Dit kan interessant zijn voor je energiefactuur.
Indicatie zout en spoelglansmiddel
Hierbij geven verklikkerlichtjes aan wanneer het tijd is om het zout of spoelglansmiddel aan te vullen. Maak je gebruik van alles-in-één vaatwastabletten, dan heb je doorgaans de optie om deze waarschuwingslampjes uit te schakelen.
Vloerprojectie
Volledig geintegreerde vaatwassers projecteren een lichtbundel op de keukenvloer, waardoor je meteen ziet dat de vaatwasser nog in werking is. Bij het beëindigen van het programma krijg je een akoestische verwittiging. Er bestaan ook vaatwassers die voorzien zijn van een timelight, waarbij de resterende duur van het toestel geprojecteerd wordt op de vloer.
Aquastop
Dit is een interessant beveiligingssysteem dat de watertoevoer stopt als er een lek optreedt.
Bediening met een app
Stel je voor dat je net in bed ligt en bedenkt dat de vaatwasser niet aanstaat. In plaats van uit bed te stappen, kan je jouw telefoon pakken en de vaatwasser starten met een app. Die app kan je bv. ook meer vertellen over de resterende programmaduur.
Auto-dosering
Deze technologie zorgt ervoor dat jouw vaatwasser automatisch de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel afstemt op je vuile vaat. Je vult dus maandelijks in plaats van dagelijks het reservoir met reinigingsmiddel en de machine doet de rest voor een optimaal resultaat.
Onthou wat voor jou belangrijk is en hou hier rekening mee bij jouw keuze.
Lees meer
Een spoelbak kiezen voor je keuken?
Welke oven past het beste bij je?