WELKE VERLICHTING KIES JE VOOR DE KEUKEN?

De keuken beschikt vandaag meer dan ooit over een veelzijdig karakter. Het is niet alleen een werkplek waar je goed moet kunnen zien, maar ook een ontmoetingsplaats waar het gerust wat gezelliger mag ogen. Die verschillende taken brengen verschillende wensen met zich mee. De keuze van verlichting speelt dan ook een belangrijke rol in de keukeninrichting. Wie daar liever niet te licht over gaat, geven we graag wat extra tips en informatie mee.

 

Er zijn drie verschillende types verlichten voor de keuken:

  • Basisverlichting
  • Taakverlichting
  • Sfeerverlichting

 

Je doet er goed aan om op voorhand een lichtstudie te maken. Bekijk welke verschillende plekken er in de keuken zijn en welk type verlichting die het beste kunnen gebruiken. Eerst en vooral is daglicht zeer belangrijk, zo bespaart je energie en heb je de ganse dag door voldoende licht om te zien wat je doet. Daglicht werkt het prettigst, maar niet iedere keuken kan daar in voldoende over beschikken. Bovendien wordt de keuken ook ‘s avonds gebruikt. 

Bij keukenverlichting is het verstandig om op een aantal punten te letten. Door gebruik te maken van de verschillende lichtbronnen kan je jouw keuken in elke situatie optimaal verlichten.

 

1. BASISVERLICHTING

Zorg als eerste voor een goede basisverlichting in de keuken. Dit verlicht de hele ruimte. Dat kan met één centraal lichtpunt of met meerdere inbouwspots of opbouwspots zijn. Het is de verlichting die je als eerste aansteekt als je de keukenruimte binnenkomt voor een duidelijk overzicht.

 

2. TAAKVERLICHTING

Taakverlichting zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt tijdens het koken, afwassen of ander werk in de keuken. Hiermee voorkom je vermoeide ogen en schaduwvorming op het werkblad. Dit type keukenverlichting moet gericht boven je werkplekken geplaatst worden voor een optimaal gebruik.

Deze verlichting kan strategisch aan het plafond geplaatst worden of in de hangkasten boven het werkblad. Onder de hangkasten kunnen subtiel spotjes of ledstrips geplaatst worden die je aangenamer en veiliger laten werken.

 

3.SFEERVERLICHTING

Om goed te kunnen werken in de keuken heb je voldoende met basis- en taakverlichting. Maar de keuken wordt ook steeds vaker als leefruimte gebruikt en sfeerverlichting kan daarbij voor een extraatje zorgen. Het maakt de ruimte wat gezelliger en intiemer waardoor je je nog meer op je gemak voelt. Sfeerverlichting bepaalt de uitstraling van je keuken.

Er bestaan heel wat extra sfeermogelijkheden voor in de keuken: een verlichte LED-rand onder het werkblad of onder de kasten, extra verlichting aan de wand of in een nis, een spot aan de binnenkant van een vitrinekast of aan de binnenkant van de keukenkasten, een mooi voorwerp belichten met gerichte keukenspots, enzovoort. 

Door te kiezen voor dimbare verlichting kan je ook op een eenvoudige manier sfeer aanbrengen in de keuken en hoef je zo geen extra verlichting aan te schaffen.

 

MEER OVER: 

LED-VERLICHTING

Met led-strips kan je op een eenvoudige en snelle manier meer licht in de keuken aanbrengen. Ze zijn heel compact en zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling. 

Het is veelzijdige verlichting die van zacht en warm tot hard en koel kan gaan. In tegenstelling tot spotverlichting verbruiken ledstrips minder energie en geven ze ook geen warmte af.

 

DIMBARE VERLICHTING

Multifunctionele verlichting is in de keuken geen overbodige luxe. Dimbare verlichting zorgt ervoor dat u met één spot of armatuur verschillende richtingen uit kan. Ze kunnen dienen als functionele- of als sfeerverlichting. Als je wil beginnen met goede basisverlichting en naar het einde van de avond toe wat meer sfeer wil creëren dan is dimbaar licht de ideale oplossing. 

 

WELKE LICHTKLEUR MOET JE KIEZEN?

De kleurtemperatuur van ledverlichting wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van de lamp. Hoe lager, hoe warmer de verlichting.

6500K - koel wit

4000K - naturel wit

3000K - warm wit

2700K - extra warm wit

 

Voor taakverlichting wordt meestal 3000K of 4000K gebruikt. Beide geven evenveel lichtopbrengst, maar vanwege de heldere lichtkleur lijkt 4000K net iets meer licht te geven.

Voor sfeerverlichting is de meest voorkomende lichtkleur 2700K, wat vergelijkbaar is met halogeenverlichting. Wil je graag een extra warme kleur, dan kan je bv. kiezen voor 2200K wat vergelijkbaar is met kaarslicht. Te fel of koud licht neemt de gezelligheid weg.

Bij de keuze van verlichting moet er rekening gehouden worden met de sfeer, functionaliteit en uitstraling.

 

Goede verlichting is cruciaal omdat de keuken in de eerste plaats een werkruimte is waar voedsel wordt bereid. Het belangrijkste in de keuken is dan ook dat je ziet wat je doet. De keuken is echter een ontmoetingsplaats waar huiselijkheid en gezelligheid belangrijk zijn. Er zijn dus idealiter verschillende soorten verlichtingen nodig. Wil je graag nog iets meer informatie voor het maken van de juiste keuzes? Dan bij je altijd welkom om je licht eens te komen opsteken bij ons!

 


Lees meer

Waarop moet je letten bij het kiezen van een vaatwasser?

Een spoelbak kiezen voor je keuken?

Welke oven past het beste bij je?

Welk materiaal kies je voor je keuken?

Hoe kies je de juiste kraan?

 

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
EEN KEUKEN MET OF ZONDER GREPEN?

EEN KEUKEN MET OF ZONDER GREPEN?

03/09/2022


Eén van de vele keuze die je bij de aankoop van een nieuwe keuken moet maken, is of het er een wordt met of zonder handgrepen. Deze keuze doet veel met de uitstraling van je keuken. Mensen met een voorliefde voor een moderne strakke look kiezen vaak voor een greeploze keuken. Maar kan een keuken met grepen niet diezelfde look nastreven? We begrijpen dat deze keuze niet eenvoudig is, daarom zetten we graag alle voor- en nadelen even op een rijtje.

Lees meer

Lees meer

EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

31/08/2022


De spoelbak is een veelgebruikt en onmisbaar onderdeel in iedere keuken. Niet enkel afwassen, maar ook spoelen, afgieten, ontdooien,... Ook wanneer je een vaatwasmachine hebt, blijft een functionele spoeltafel belangrijk. Toch wordt er bij de aanschaf vaak niet veel aandacht aan geschonken. Dat is best te begrijpen, maar toch ook jammer. We schenken hier dan ook graag even wat meer aandacht aan de ruime keuze.

Lees meer

Lees meer

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

06/09/2022


Een goede kookplaat is onmisbaar in de keuken. Het is ongetwijfeld één van de meest gebruikte objecten bij velen. Maar er eentje kiezen kan, door het grote aanbod en de vele snufjes, best moeilijk zijn. Waar moet je rekening mee houden en wat is voor jou belangrijk?

Lees meer

Lees meer

Winactie

Winactie

07/11/2018


Wij danken heel graag alle klanten die deelnamen aan onze facebook-actie. Het was hartverwarmend te zien dat er zo van onze keukens genoten wordt! Graag delen we via deze weg onze 5 winnende foto’s met jullie.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer